Ademhaling

Elke dag ademen we ongeveer 23.000 keer om al onze cellen van zuurstof te voorzien. De longen transporteren de zuurstof via de longblaasjes in de bloedbaan en voeren de CO2 weer af.

De spier die dit allemaal mogelijk maakt is het diafragma, ofwel het middenrif

Het middenrif is de grootste ademhalingsspier in ons lichaam en zorgt in rust, in normale omstandigheden, voor een efficiƫnte ademhaling. Deze grote spier zorgt ervoor dat de longen naar beneden getrokken worden, de longblaasjes zich openen en de lucht vanzelf naar binnengetrokken wordt. Dit proces verloopt volledig automatisch, ofwel onbewust. Echter ademt het overgrote deel van de Nederlandse bevolking niet meer optimaal. Bij veel mensen is dit onbewuste proces ergens verstoord geraakt. Dit kan zijn na een zwangerschap, lange periodes van (negatieve) stress of door na lange periodes van rugpijn.

Een efficiƫnte ademhaling kan ervoor gaan zorgen dat je o.a. minder fysieke klachten ervaart, meer rust in je hoofd krijgt en zelfs beter gaat slapen.

 

De ademhaling fungeert als de afstandsbediening tussen je actiegerichte en herstelsysteem!

Het doel van deze week is dat je meer kennis opdoet van een natuurlijke manier van ademhalen. Daarnaast nemen we je mee in een ademhalingsoefening die ervoor zorgt dat ook jou ademhaling weer optimaliseert, zowel in rust als tijdens inspanning. De week zit vol praktische tips, waardoor je na deze week meteen de eerste positieve effecten gaat ervaren.